Wat zegt de wet over putboringen?

Putboringen kunt u om verschillende redenen laten uitvoeren, waaronder voor een waterput of geothermische warmtepomp.

Is een vergunning vereist voor putboringen?

Dat hangt af van het dieptecriterium. De dieptecriteria kunt u online bekijken. Wanneer de diepte voor de boring groter is dan het dieptecriterium ter plaatse, moet een vergunning worden aangevraagd. Gaat het om een kleinere of gelijke diepte, moet alleen een melding gebeuren. U heeft geen vergunnings- of meldingsplicht in deze gevallen:
- een boring om peilputten aan te leggen in het kader van bodem- en grondwateranalyses
- geotechnische boringen voor onderzoek naar
- grondstabiliteitboringen voor thermische energieopslag met een diepte beperkt tot maximaal het dieptecriterium.

Een vergunning aanvragen of melding doen kan bij het Omgevingsloket Vlaanderen. Heeft u meer info nodig of weet u niet zeker of een vergunning of melding nodig is, dan kunt u bij ons terecht voor advies.

Let wel, een vergunning voor een grondwaterput kan toch nodig zijn, afhankelijk van het debiet en de toepassingen. Sowieso moet u grondwaterwinning verplicht melden bij de Vlaamse Milieumaatschappij en moet u verplicht de waterinstallatie laten keuren

  Contacteer ons

  Wat zegt de wet over putboringen?

  De wet verdeelt putboringen in twee klassen. Voor Klasse 3 geldt een meldingsplicht, voor Klasse 2 een vergunningsplicht. Wat is het verschil tussen beide?

  Klasse 2: een boring dieper dan het dieptecriterium of binnen een beschermingszone type III met een diepte van minder dan 500 meter ten opzichte van het maaiveld.

  Klasse 3: een boring tot en met een diepte van het dieptecriterium en buiten een beschermingszone type III.

  Via de Vlaamse Overheid vindt u meer info. De wettelijke specificaties zijn niet altijd makkelijk te ontcijferen. Twijfelt u over de wetgeving rond putboringen en wilt u meer info? Aarzel niet om ons te contacteren


  Contacteer ons voor meer info

  Putboringen volgens het boekje met Eco-Project Putboringen

  Geothermische putboringen zijn de beste manier om een gebouw op een duurzame, energiezuinige manier te verwarmen en te koelen. We werken met geschoolde vakmensen en heel wat enthousiasme om uw putboringen uit te voeren, zodat u ook kan genieten van de vele voordelen van een geothermische warmtepomp.

  Ook voor waterputboringen kunt u bij ons terecht. We beschikken over een uitgebreid en modern machinepark om elke boring tot een goed einde te brengen. Vraag alvast een offerte aan of neem contact op voor meer info over putboringen. 


  Contacteer ons voor meer info

  u wenst Extra info of een vrijblijvende offerte?
  Vul formulier in of bEL 02 342 12 11

  (*) Verplichte velden.
  Thank you! Your submission has been received!
  Oops! Something went wrong while submitting the form.

  ECOPROJECT PUTBORINGENwerk samen met een specialist!

  Neem alvast contact op voor meer info of een offerte voor verticale geothermische putboringen, horizontale geolussen of waterputboringen in uw tuin. We werken met de spoelboormethode, een snelle, effectieve manier met optimaal resultaat.

  vraag offerte aan

  Geothermische
  boringen

  Je kiest voor een warmtepomp en zoekt een goeie partner om de nodige leidingen te boren?

  lees meer

  horizontale putboringen

  U kiest voor een warmtepomp, maar er is een beperkte mogelijkheid tot boren? Ook horizontale boringen doen we.

  lees meer